19e- en 20-eeuws Winsum

De plattegrond van Winsum is in de afgelopen 100 jaar flink veranderd.
Onderstaande afbeelding komt van Topotijdreis.nl, waar je nu met een nieuwe functie-knop een bepaald gebied in 2 verschillende perioden naast elkaar in beeld kunt brengen, leuk om te vergelijken! In dit geval de jaren 1922-2022

Afgezien van de nieuwbouwwijken is ook het wegenpatroon grondig veranderd. Meest opvallend is de afwezigheid van de Provinciale Weg, al het verkeer ging nog dwars door het dorp, via Hoofdstraat en Boogbrug.
Andersom is het jaagpad langs het Winsumerdiep (in westelijke richting) helaas verdwenen. Zou nu een leuk ommetjes-pad zijn geweest...

Hieronder dezelfde kaartjes, maar dan met een schuifje dat je van links naar rechts en omgekeerd kunt bewegen.
Van links naar rechts laat je alle nieuwbouw van de afgelopen 100 jaar verschijnen, van rechts naar links veeg je alle nieuwbouw weer weg uit het weiland, alleen helemaal links ontstaat er iets 'nieuws': het aloude jaagpad verschijnt weer langs het Winsumerdiep.


Hieronder 2 kaartbeelden van de Topografische kaart 1832 (te vinden op: www.hisgis.nl), toen de structuur van Winsum nog veel eenvoudiger was, met Noord-Zuid de Hoofdstraat en in oost-west-richting de Oosterstraat en Westerstraat in Obergum, en Havenstraat / Kerkstraat in Winsum. Bellingeweer was toen nog een apart gehucht ten zuiden van Winsum..


Kaart uit 1781 van Beckering (Borgenkaart)