WINSUM - OBERGUMWinsum is een vriendelijk dorp met ca. 7500 inwoners in het noorden van de provincie Groningen. Het dorp bestaat eigenlijk uit 3 wierdedorpen: Winsum, Obergum en Bellingeweer. Wierden zijn woonheuvels die al bewoond werden ruim voor het begin van onze jaartelling. Dorp en omgeving liggen in een gebied met een voor Nederland zeer oude bewoningsgeschiedenis.

De beide kernen van Winsum en Obergum vormen samen sinds 1982 een beschermd dorpsgezicht. Winsum en Obergum zijn van oudsher verbonden door een karakteristieke stenen boogbrug, De Boog, en een hoogholtje (een hoge voetbrug), de Jeneverbrug..

Winsum bezit 2 middeleeuwse (romaanse) kerken, de Torenkerk heeft een opvallende trap naar de toren aan de buitenkant. De oudste delen van deze kerk zijn 12e-eeuws, en deze is daarmee één van de oudste stenen kerken van Groningen! Aan de noordkant van het Winsumerdiep ligt de vroeg-13e-eeuwse Nicolaaskerk van Obergum.

Nicolaas was de beschermheilige van de scheepvaart, dit geeft aan dat scheepvaart in het dorp een belangrijke rol speelde. 

Winsum is vooral leuk door de gemoedelijke dorpssfeer en de knusse straatjes van de dorpskern, die nog de uitstraling heeft van een authentiek Gronings dorp.

Verder heeft het dorp een aantal leuke café's, restaurants en terrasjes. Deze zijn vooral in de zomer erg levendig, als er veel bezoekers in het dorp zijn: Pieterpad-wandelaars, campinggasten, vaargasten, knooppunt-fietsers en nieuwsgierige mooiste-dorp-verkenners.

Het Pieterpad loopt door zowel Obergum als door Winsum.

De jeugd plonst in het slingerende Winsumerdiep, waarin ook kano's, sup-pers en bootjes er op uit gaan om de omgeving vanaf het water te verkennen.
En in de omgeving kun je heerlijk fietsen langs kreekjes en wierdedorpjes en door weidse akkers.

Welkom in Winsum!


Klik op deze afbeelding voor een sfeerimpressie van Winsum: