Het kloosterverleden van Winsum en Groningen


In onze provincie bestond voor de Reformatie een grote klooster-dichtheid. Ook in Winsum stond een aanzienlijk Dominicaner klooster. Het werd in 1276 gesticht, en stond op de top van de wierde van Winsum, op de plek waar nu molen De Ster staat (aan de Molenstraat), op een terrein dat zich uitstrekte van de Hoofdstraat tot ver ten westen van de huidige Regnerus Praediniusstraat. De huidige Hoofdstraat Winsum lijkt om het kloosterterrein heen te zijn gelegd. De kerk van het klooster was groter dan de dorpskerk, deze werd in de 16e eeuw zelfs gebruikt als vergaderplaats voor de Ommelander Staten.

Het klooster werd in 1580 afgebroken, de kerk is toen nog wel een tijdje blijven staan.

Over de klooster-dichtheid in Groningen zegt archeologe dr. Diana Spiekhout in tijdschrift [Archeologie Magazine]:

"Het noorden van Nederland, met aangrenzend het Duitse Ostfriesland had (in de late middeleeuwen) een uitzonderlijk hoog aantal kastelen, kerken en kloosters in vergelijking met andere Europese gebieden."


Het klooster van Winsum

Onderstaand document is een weergave van deze webpagina:
https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/het-verdwenen-klooster-van-winsum

Hieronder enige impressies hoe het klooster er uit gezien zou kunnen hebben.




Overzicht van de kloosters in Groningen

Klik op dit kaartje voor een  overzicht van de kloosters in Groningen

Klik hier voor de Wikipedia infopagina over de 34 kloosters die Groningen  (ofwel het toenmalige 'Friesland ten oosten van de Lauwers'), kende tot aan de Reformatie


Het Sint Bernardus-klooster van Aduard.

In het nabijgelegen Aduard stond een roemrucht klooster, het grootste van Noord-West Europa, een verzamelplaats van intellectuelen van die tijd. (de 'Aduarder Kring'). 

(Daar is nu ook een kloostermuseum, waar je via een virtuele tour door Aduard een kijkje kunt nemen in dit enorme klooster)

Klik op onderstaande afbeelding voor verdere info


De middeleeuwse kroniek van Abt Emo

Er is uit de 13e eeuw een unieke kroniek bewaard gebleven van Emo van Huizinge, abt van het klooster van Wittewierum. Een prachtig inkijkje in de zorgen van die tijd, de hoge middeleeuwen.
Heel speciaal is zijn verslag van een voetreis naar de paus in Rome, voor steun bij een conflict.

Klik op onderstaande afbeelding voor verdere info