Welkom in Winsum!

Winsum is een vriendelijk dorp met ca. 7500 inwoners in het noorden van de provincie Groningen.
Het dorp bestaat eigenlijk uit 3 wierdedorpen: Winsum, Obergum en Bellingeweer. De wierden zijn woonheuvels die al bewoond werden ruim voor het begin van onze jaartelling. Dorp en omgeving liggen in een gebied met een voor Nederland zeer oude bewoningsgeschiedenis.

Winsum ligt tussen 'Stad en Wad', en vormt naar beiden toe een springplank. Zie hiervoor de pagina [Uitjes]. Het noorden van de provincie Groningen staat bekend als Hogeland, omdat het door eeuwenlange opslibbing vanuit zee iets hoger ligt dan de rest van de provincie. 'Hogeland' is ook de naam van onze gemeente.

Obergum wordt soms nog als een apart dorp gezien, omdat het aan de overkant van het Winsumerdiep ligt. De beide kernen vormen samen sinds 1982 een beschermd dorpsgezicht.

Winsum en Obergum zijn van oorsprong verbonden via een karakteristieke stenen boogbrug, De Boog genaamd en een hoogholtje (een hoge voetbrug), de Jeneverbrug. Deze laatste brug dankt zijn naam aan het drukke verkeer erover. De inwoners van Obergum gebruikten de brug om in Winsum naar het café te gaan, die van Winsum gingen naar Obergum voor hun borrel, drinken in je eigen dorp deed je niet, over de brug, dat was wat anders.

Winsum bezit 2 middeleeuwse kerken, de Torenkerk, waarvan de trap naar de toren aan de buitenkant is gelegen. De oudste delen van deze kerk zijn 11e-eeuws, en deze is daarmee één van de oudste stenen kerken van Groningen! Aan de noordkant van het Winsumerdiep ligt de vroeg-13e-eeuwse Nicolaaskerk van Obergum. Nicolaas was de beschermheilige van de scheepvaart, dit geeft aan dat scheepvaart in het dorp een belangrijke rol speelde. Beide kerken hebben van oorsprong een romaanse bouwstijl.

Het dorp bezit ook nog twee achtkante stellingmolens. De oudste is De Vriendschap in 1801 als pelmolen in gebruik genomen en halverwege de 20e eeuw tot korenmolen omgebouwd. Iets meer richting de dorpskern vlak bij het dorpsplein staat op de Molenberg (=wierde) de uit 1851 daterende koren- en pelmolen De Ster. Beide molens zijn recentelijk gerestaureerd en draaien zeer regelmatig dankzij enkele vrijwillige molenaars.

Het Pieterpad loopt door zowel Obergum als door Winsum.


Dorpse sfeer

Ons mooie en gezellige Winsum heeft niet zozeer specifieke bezienswaardigheden die je bezocht moet hebben, al valt er op een rondleiding met een folder of met een dorpsgids voldoende te bekijken.
Winsum is vooral leuk door de gemoedelijke dorpssfeer en de knusse straatjes van de dorpskern, die nog de uitstraling heeft van een authentiek Gronings dorp. Eigenlijk betreft het hier 3 dorpjes die aaneen zijn gegroeid: Winsum, Obergum en Bellingeweer.

Het centrum van het dorp Obergum heeft nog de originele wierde-structuur, met een woonheuvel (wierde) in het midden en daar omheen een ossengang ('rondweg'). Winsum heeft meerdere wierdes! Winsum en Obergum zijn oeroud, zoals zoveel Groningse dorpjes dateren ze van ver voor het begin van de jaartelling!

Verder heeft het dorp een aantal leuke café's/restaurants en terrasjes. Deze zijn vooral in de zomer erg levendig, als er veel bezoekers in het dorp zijn: Pieterpad-wandelaars, campinggasten, vaargasten, knooppunt-fietsers en nieuwsgierige mooiste-dorp-verkenners.

De jeugd plonst in het slingerende Winsumerdiep, waarin ook kano's, sup-pers en bootjes er op uit gaan om de omgeving vanaf het water te verkennen.

Welkom in Winsum!


Sfeervideo:



Ruimtelijk beeld Winsum: