Het St. Bernardus-klooster van Aduard


De St. Bernardusabdij was een klooster in Aduard, even ten westen van Groningen. De abdij werd gesticht in 1192, vanuit het klooster Klaarkamp in Rinsumageest. Het klooster behoorde tot de orde van de Cisterciënzers en was gewijd aan de heilige Bernard van Clairvaux. In zijn bloeitijd was het één der grootste abdijen van Europa. Het einde van het klooster werd ingeluid in 1580, toen het werd ingenomen door staatse troepen. (80-jarige oorlog en reformatie)

Op 11 september 1580 werd het klooster grotendeels verwoest, als vergelding voor het verzet tegen de inlijving van het klooster bij het bisdom Groningen in 1575. De meeste gebouwen zijn kort daarna gesloopt. Met het puin werd onder andere de Kranepoort in Groningen gebouwd. Tegenwoordig rest enkel nog de ziekenzaal, die in gebruik is door de Protestantse Kerk in Nederland, en een deel van het refugium in de stad Groningen.

Klik op de afbeelding voor groot tegeltableau van het kloosterBezoek het kloostermuseum in Aduard:


Virtueel door het klooster dwalen met de app: Aduard 3D


Toelichting bij de virtuele rondwandeling door het klooster:Hieronder uitgebreide info over het klooster van website: www.nazatendevries.nl