Ontdekker Jan Bijsterveld

Jan Bijsterveld, de 'ontdekker' van Winsumer Talens, aan het woord over zijn ontdekkingstocht:

De ontdekking

Via familie kreeg ik een meer dan 100 jaar oud fotoalbum. “Misschien kun jij er iets mee, je houdt van geschiedenis…..”. Op de foto’s enkel onbekenden. Al googelend kwam ik er achter dat de eigenaar familie was van de bekende inkt- en verffabrikant Talens. En deze bekende Nederlander bleek in Winsum te zijn geboren. In Obergum !!!I  Westerstraat 2, het huis van Gerrit Poort.

Obergum in Apeldoorn

In juli heb ik in Apeldoorn het graf van Marten Talens bezocht. Als geboorteplaats staat genoemd: OBERGUM. Bijzonder! Bijzonder is het ook dat de directe nakomelingen nooit hebben geweten dat Talens' geboortehuis in Winsum/Obergum stond…….. Twee jaar geleden kwamen we in contact met een achterkleinzoon van Talens. 2 dagen hebben we hem en zijn dochter mogen rondleiden. Een verrassingstocht langs huizen en straten waar beiden geen weet van hadden.

Royal Talens bezocht Apeldoorn

Ook de medewerkers van de Talens-fabriek kenden de achtergrond van de grondlegger niet. Na de eerste contacten was de nieuwsgierigheid echter gewekt. Deze maand bezocht Els van Alphen (PR-afdeling van ROYAL Talens) Winsum/ Obergum. Zij was enthousiast over het dorp en de woonomgeving van Marten Talens. Graag wil ze meewerken om Marten Talens meer bekendheid te geven.

Financiële ondersteuning

In eerste instantie was ik van plan om 1 grote fles inkt, 1 kroontjespen en een inktlap in een etalage te plaatsen. Daarbij een briefje: “Beste Winsumers, Wisten jullie dat een geboren Winsumer aan de basis stond van jouw schoolherinneringen? MARTEN TALENS! GEBOREN WESTERSTRAAT OBERGUM!” Mijn 1-persoonsactie liep, in positieve zin, uit de hand. Ook financieel …….. Hoe geweldig is het, dat we nu ondersteuning krijgen van UNIVÄ–, WIERDA STICHTING WINSUM, Royal Talens, Ondernemersfonds Het Hogeland en Ondernemersvereniging Winsum. Ik ben oprecht blij met het bewijs dat een klein, particulier initiatief zo wordt gewaardeerd.