Verbeelder Reinder Dijk


Waarom deze animatie?

Het ging zo:

Afgelopen december 2023: Jan Bijsterveld heeft een probleem, hij wil 1 etalage inrichten, maar hij heeft al zoveel Talens-spullen, dat ze de volledige etalageruimte innemen, (op dat moment betreft het plan alleen de etalage van Talens’ geboortehuis, Westerstraat 2). Jan vraagt zich af: Waar moet ik dan de toelichtende teksten laten, over het leven van Talens?

Ik stelde voor, hang een scherm op, met wisselende teksten. Powerpoint bv! Goed idee! Zei Jan. Dan kunnen daar ook wel wat afbeeldingen bij. Leuk! Jan vraagt vervolgens: kun jij dan ook een poppetje laten bewegen over het scherm? Vast wel! En dan is het hek van de dam, het idee van een animatie is geboren..

We (Jan en ik) bedenken samen allemaal scenes uit Talens’ leven. Ook om een stuk 19e eeuwse geschiedenis in beeld te brengen aan de hand van het leven van Talens,

Nieuw Probleem: We hebben maar 1 foto van Talens, een vage foto van een schilderij. Die heb ik vervolgens verbeterd en ingekleurd, daar is wel een app voor.

Zouden we hem ook jonger en heel jong kunnen krijgen? Ja, daar is ook een app voor, dus daar hadden we ineens een zgn jeugdfoto van Talens. En hem ook laten lachen of boos kijken? Ook een app. En dat die afbeeldingen dan een tekst uit kunnen spreken? Want dat maakt het verhaal aansprekender, letterlijk. Ook daarvoor vond ik een app:

Ik kreeg Talens aan de praat, hij vertelt zijn eigen verhaal!

Volgend probleem: De animatie werd gaandeweg te lang voor in een etalage, of voor de openingsbijeenkomst, dus kwam er deze 2e ingekorte versie. De lange versie van 33 minuten is te zien in het Kinderboekenmuseum. Daarin ook meer historische beelden van Winsum.

Ik ben geen professional, maar kon wel mijn passie voor geschiedenis kwijt. Ik heb geen professionele software, (gewoon Powerpoint), maar volgens ons geeft de animatie een leuke beeldsamenvatting van het leven van onze dorpsgenoot Marten Talens.


Hieronder een aantal afbeeldingen, die meestal zijn ontleend aan de animatie